Bunkertúra Pákán

A magyar Maginot-vonalnak nevezett erődrendszer majd 630km-en húzódott az ország déli határvidékén, Szegedtől az Őrségig. Ennek egy, még épen maradt része található Páka közelében, mely hajdan a Nagykanizsa-Lenti vonalon a dél-zalai szénhidrogénmezők védelmére szolgált. Egy 2012-ben befejeződött pályázati projekt eredményeképpen a bunker látogathatóvá vált, nem kis élményt kínálva a kalandvágyó vendégeknek. Zseblámpa szükséges:). A bunker körül elterülő erdő csodálatos kárpótolja azokat is, akik nem rajonganak a háborús emlékekért.

Bővebb Információ

Bussay pincészet

Bussay Pincészet
Egy orvos, aki borász, vagy egy borász, aki orvos? Mindkettő. Bussay doktor emblematikus karaktere volt a magyar borászatnak. Olyan helyen honosította meg újra a borászatot és mutatta meg országnak-világnak a zalai tőkék termését, ahol korábban senki nem gondolta, hogy komoly tételek születnek.  Boraik az első pillanattól kezdve egyediek. Különösebb technológia nélkül készültek-készülnek ezek a hallatlanul tiszta, a szőlő eredeti zamatait hangsúlyozó nedűk. A Bussay doktor által kialakított pincészet egy élmény mindenkinek, mert a sok siker ellenére szerény ember maradt, kedvenc mondásunk tőle : „Pedig én csak asszisztáltam, mint a jó bábaasszony, a bor meg csak úgy lett, megszületett annak rendje és módja szerint” Aztán az is az ő mondása, hogy „egy kiló per tőke, szőlő. Aztán hagyom megszületni a bort”… Kell ennél több? Biztos nem. Lányai halála után is viszik tovább a pincészetet, mi pedig tartjuk a boraikat ugyanúgy.

 

Bővebb Információ

Horgászoknak : minden napra másik tó

Kistolmácsi tó ( 2 km a hoteltől)

11 hektáros vízfelülettel rendelkezik, a Kozár forrás táplálja a tavat. A tulajdonos által legnagyobb mennyiségben telepített halfaj a méretes, háromnyaras ponty, de alkalmanként compót, továbbá balatoni és kis-balatoni vegyes keszeget is telepítünk.
Felnőttek naponta 2 db-ot foghatnak a méretkorlátozással védett halakból (kivéve compó), egyéb halból naponta 2 kg fogható.
Ifjúságiak és kedvezményezettek naponta 1 db-ot foghatnak a méretkorlátozással védett halakból (kivéve compó), egyéb halból naponta 2 kg fogható.
Napi felnőtt területi jegy: 3.000,- Ft
Napi ifjúsági területi jegy: 1.500,- Ft
Napi gyermek területi jegy: 500,- Ft
Hét napos felnőtt területi jegy: 9.000,- Ft
Hét napos ifjúsági területi jegy: 4.500,- Ft
Hét napos gyermek területi jegy: 1.500,- Ft
Csömödéri tó ( a hoteltől 15 km)
29 hektáros vízfelület várja a mindenre elszánt pecásokat!
Naponta 4 db méretkorlátozás alá eső hal fogható (fajonként 2-2 db), egyéb halakból 5 kg a kifogható mennyiség.
Méretkorlátozás az országos horgászrend szerint, kivétel a compó, melynek kifogható mérete 25 cm, és a süllő melynek kifogható mérete 35 cm.
Felnõtt napijegy: 2500 Ft
Ifi napijegy: 1000 Ft
Maróci tó ( 10 km a hoteltől)
1998-ban épület tó, erdővel körülölelve, gyönyörű környezetben.
Fogható mennyiség: 2 db nemes hal, és 3 kg egyéb
Növényzet: egyik oldalon fák, bokrok, a műút felőli oldalon helyenként nád, gyékény
Felnőtt napi: 2800 Ft
Ifjúsági napi: 1500 Ft

Bővebb Információ

Vadvízi evezés a Murán

Vadvízi rafting a Murán
Az adrenalin függőket várjuk egy harcra az elemekkel.:)
A túra  3,5 – 4 óra időtartamú. Vízre szállás a Kerka folyón Kerkaszentkirályon, majd Muraszemenyén át érkezés Letenyére.  A túra 10 személyes rafting gumicsónakokkal történik, minden hajóra biztosítják a mentőmellényt és a szakképzett túravezetőt. A transzfert biztosítjuk. Fontos információ, hogy a Mura úgynevezett „Schengeni” határ, a raftinghoz hatósági engedély kell, amelyet szintén biztosít a szervező, csak érvényes személyi igazolványt kell magatokkal hozni. Túraszervezéssel kapcsolatban a hotel központi elérhetőségein tudtok érdeklődni.

 

 

Bővebb Információ

Moravske Toplice – a szlovén vízi birodalom

Közvetlen a határ közelében található ez a vízi paradicsom, ahol mindenki megtalálja a számítását. A fürdő különlegessége egyedülálló fekete vize, mely 1175 méterből tör fel. Frissítő, nyugtató fájdalomcsillapító hatása van a 72 fokos forrásvíznek. A fürdő élmény része több mint 3000 négyzetméter vízfelületű, részben termál, részben édesvízzel feltöltve. 11 medencéje egész évben üzemel. Akik szeretik az adrenalint, azok 22 méteres csúszdatoronyból csúszhatnak a medencékbe.

 

Bővebb Információ

Lendva

Csodálatos kisváros a határ mellett, ahol a 11 ezer fős lakosságból 4 ezer fő magyar. Kétnyelvű feliratok, hagyományőrzés és igazi vendégszeretet várja a látogatókat. A kirándulást érdemes egy napra tervezni. A lendvai vár a kiállításokkal igaz kuriózum, több mint ötven éve a múzeum, ahol Lendva és vidéke, illetve a magyar közösség kulturális hagyományait mutatják be. Lendva híres a borvidékéről is. A szőlőültetvények 9 kilométeres sávban, Hosszúfalutól Pincéig, közel 500 hektáron terülnek el. A borút látogatói számtalan borházban és parasztgazdaságban kóstolhatják meg az itt készült borokat, amelyeknek zöme fehérbor, a leggyakoribb a rizling és a chardonnay. Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész. Legismertebb alkotása a milleniumi emlékmű a budapesti Hősök terén, de modellt ült neki Ferenc József és Erzsébet királyné is. Emlékszobájában számos köztéri szobra megtekinthető kicsiben. A vártól is látni lehet Lendva másik nevezetességét, a Csuka-dombon álló Szentháromság-kápolnát, amelyet 1728-ban építtette a Gludovácz család. Hajdan katonai erődítmény állott ezen a stratégiai fontosságú helyen. A törökkel vívott harcokat követően több helyütt emeltek templomot, kápolnát a hálás hívek, ez kápolna is így készülhetett.

Bővebb Információ

Orchideafarm és trópusi kert, Dobronak

Férfi vendégeinknek különösen ajánljuk a helyet.  Kedvesüket meglepve, szépséges orchideákat vásárolhatnak, amennyi csak az autóba befér :)
A magyar határtól mindössze öt kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházában – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt egy 500 négyzetméteres trópusi kertet is kialakítottak a szlovéniai cégnél, amelyet lehet látogatni, meg lehet csodálni a szebbnél szebb növényeket és vásárolni is lehet.

Bővebb Információ

Szent György Energiapark, Lenti

Igazi csemege a különleges helyek kedvelőinek.Szent György-vonalakat a keleti kultúrákban sárkányösvények nevezik.
Ezek az energiafolyamok úgy hálózzák be bolygónkat, ahogyan a testünket átszövik a meridiánok, azaz energiacsatornák. A Szent György-vonalak a különféle földsugárzások közül a jótékony hatásúak közé tartoznak. A régi korok emberei ismerték ezeknek, a helyeknek az élettani és spirituális hatását, és szent helyként tisztelték. Hazánkban olyan szakrális jelentőségű helyszínek alatt fedezték fel a Szent György-vonalak kereszteződéseit, mint az őskeresztény központok, az Árpád-kori templomok és a középkori kolostorok. Világszerte pedig a Mária-kegyhelyek és az ősi civilizációk vallási központjai: az egyiptomi piramisok, a perui Macchu Picchu, vagy az angliai Stonehenge alatt bukkantak a Föld energiaáramainak találkozási pontjaira.
Bioenergetikus szakemberek szerint, ha nem is fog mindenki egyik percről a másikra minden bajából kigyógyulni a csodás Szent György-pontokon, az azonban valószínű, hogy immunrendszerét rendkívüli mértékbenmegerősítheti, ha naponta több órát, huzamosabb ideig eltölt fölöttük. Az ott mért jótékony sugárzások legfőbb erénye, hogy hatásukra megindulnak a test öngyógyító folyamatai.
A biorezonanciás műszerek kimutatják sejtjeink aktuális rezgéseit, amelyek az energiakúrák előtt egészen más: sokkal kedvezőtlenebb képet mutatnak, mint azok után.
Szakemberek szerint a Lenti Termálfürdő területén található Szent György Energiapark magyarországi viszonylatban is kiemelkedően nagy energiájú. Tudvalevő, hogy hazánkban a sajátos geológiai adottságoknak köszönhetően fele olyan vastag a földkéreg, mint a világ más pontjain, ezért intenzívebb hatásúak a földsugárzások. Lentiben ezen felül sok más hazai hellyel ellentétben nemcsak kettő, hanem három energiavonal találkozik.

Bővebb Információ

Öveges Professzor Szülőháza, Páka

Nemzedékek nőttek fel a kísérletein, úgy tanított, hogy közben mindent élőben mutatott a tanítványainak. Még napjainkban is kiadásra kerülnek könyvei, előadásai. Gyermekeink abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a Professzor Úr házában berendezett múzeumban élő maketteken ismerhetik meg legismertebb kísérleteit. Volt tanítványai legendákat mesélnek óráiról. Öveges titka valószínűleg az egyszerűség volt. Erről azt tartotta: “A legegyszerűbb a legművészibb.” Népszerűsége abban rejlett, hogy a legbonyolultabb kísérleteket is olyan nemes egyszerűséggel tudta elmondani, hogy azt még az iskolázatlan ember is megérthette. Beleképzelte magát a közönség helyébe, és csak azt mondta, amit Ő is szívesen hallott volna. Óráin egyébként ötöst csak az kaphatott, aki nem vett krétát a kezébe és a legbonyolultabb levezetést vagy jelenséget maga elé képzelve tudta elmondani.
Nem szabad kihagyni, mert a ház látogatása olyan élmény, ami sokáig elkísér.

Bővebb Információ

Vízimalom múzeum, Szécsisziget

Hazánkban már csak mutatóban maradt néhány vízimalom, pedig évszázadokon keresztül elképzelhetetlen volt az élet nélkülük. Szécsisziget szerencsésnek mondható, mert gondos kezek felújították és őrzik a malom emlékét, igazi ipartörténeti ritkaságot téve ezáltal láthatóvá a mai kor emberének.

A vízimalom első írásos említése a 17. századból való, miközben a jelenleg is látható barokk stílusjegyeit a 18. században, a Szapáry család idejében nyerte el. Később az Andrássy birtok lett és működött tovább, mint uradalmi malom. A 20. század első évtizedeiben még három darab ötméteres alulcsapott vízkerekével járt, majd egy tűzvészt követően egy hétméteres és egy másfél méteres kereket kapott. 1952-ben államosították és ekkor a helyi termelőszövetkezet kezelésébe került. 1957-ben még korszerűsítették, egy régi turbinával váltották fel a vízkerekeket. Ennek háttere nem a malmi kapacitás növelése volt, hanem a község és a fűrészüzemben áramellátásának biztosítása. 1963 augusztusában aztán bezárták, ugyanis a vízellátása megszűnt a Kerka szabályozásával, mely keletre, a településen kívülre került. Az épület még egy ideig géptárolóként funkcionált, de később magára hagyták és az enyészeté lett. 2002 februárjában aztán megvásárolták az épületet és a hozzá tartozó területet, felújításra került és azóta múzeumként funkcionál.

 

Bővebb Információ

Kistolmácsi tó

A hoteltől erdei sétával elérhető gyönyörű tó meglátogatása felüdülés mindenkinek. A 11,2 hektár nagyságú víztározót a Zalaerdő Zrt. jogelődje, a Zalai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság létesítette 1989-ben, jelenleg a Zrt. Letenyei Erdészete kezeli. Kistolmács község határában az 1980-as évek közepén olaj és szénhidrogén kutatás következtében egy geológiai robbantás által nagy hozamú forrásvíz tört a felszínre. A tó e forrás, valamint a Béci-patak felduzzasztása által keletkezett. Átlagos vízmélysége 1-7 m között változik, körben erdő és nádas övezi. A tó partján kiépített szabadstrand található, ahol jó idő esetén egész nap lehetőség van strandolásra. Napijegy váltásával természetesen horgászni is lehet, a tó változatos halállománya remek szórakozást nyújt a kikapcsolódásra vágyóknak. Elsősorban ponty és keszegfélék a fogható fajok, ragadozók közül pedig 2009 óta több alkalommal süllőt és csukát telepítettek. A tó rekonstrukciós munkálatai 2008-ban véget értek.

Bővebb Információ

Vétyemi Ősbükkös

Égig érnek, de tényleg. Ezek akkora fák, amelyeknél nagyobb nem sok van az egész országban. Félelmetesek, tekintélyt parancsolóak, a legidősebbek itt állnak, lassan 200 éve. Mellettük csendben cseperednek a fiatal fák, biztosítva, hogy az elmúló nagy öregeknek utódai legyenek.
Tormafölde határában fekszik egy országos erdőrezervátum program részeként ez az ősbükkös. Az erdőállomány  átlagosan 170 éves, a 40-50 a méter magas, ezüstös törzsű, bükkfa óriások  olyanok, mint a mesében.  A bükkösben öt évtizede nincs kitermelés, a kidőlt fák a földön feküdve várják, hogy ismét a természet körforgásának részesei legyenek. Életre szóló élményként mindenkinek javasoljuk a megtekintését, ingyenesen látogatható.

Bővebb Információ

Budafai arborétum

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők 1945-ig a Zichy család birtokai voltak. 1926-ban épült a vadászkastély, amelyet leginkább ősszel, szarvasbőgés idején használtak a báró családtagjai és vendégei, jelenleg is vadászházként funkcionál. A vadászkastély körül kis parkot és tavat alakítottak ki. 1945-ben az uradalmat államosították, és a Dél-zalai Állami Erdőgazdaság kezelésébe került. Az arborétum kialakítása 1954-ben kezdődött meg egyrészt közjóléti célból, másrészt azért, hogy vizsgálják az idegen vidékekről származó fafajok termesztési lehetőségeit a hazai termőhelyi körülmények között. A régi kastélyparkhoz kapcsolódva újat alakítottak ki, a meglévő kis tavat felújították és a Pajtafai-völgyben új víztározó épült. Az arborétum területének nagyobbik részét az egzóta fafajok állományszerű telepítései alkotják, melyek egyediségükkel Európán belül is ritkaságszámba mennek. A parkban 132-féle tűlevelű és 88-féle lomblevelű fát ültetettek el. A leglátványosabbak a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló havasszépék, amelyek megtekintésére évről évre egyedi csomaggal várjuk vendégeinket.
Az arborétumba előzetes egyeztetéssel szakvezetés is rendelhető.

Bővebb Információ

Termálfürdő Bázakerettye

A bázakerettyei termálfürdő a hoteltől 800 m-re, szezonális nyitvatartással várja kedves vendégeit minden évben a szezon idején, június 1 – szeptember 1-ig. A termálfürdő két melegvizes élménymedencével, pezsgőfürdővel illetve egy hidegvizes medencével rendelkezik. A termálfürdő befogadóképessége: 1200 fő. A jelenlegi hidegvizes medence elődje 1938-ban épült a Déryné Művelődési Házzal egyidőben, amit a kezdektől a helyiek strandként használtak. A hidegvizes medence felújítását 1994-ben kezdték, és 1996 késő tavaszán nyitották meg a nagyközönség számára. Az úszómedence 33 x 15 méteres, feszített víztükrű, és vízforgatóval ellátott. Legkisebb mélysége 1,63 méter, amely folyamatosan 2,05 méterig mélyül. A termál medencék építése a 2000-es év végén kezdődött, melyeket 2002 május végén adtak át.

A termálfürdő medencéi:

  • kör alakú 58 m3-es ülőmedence, hőmérséklete 36 fok
  • szív alakú 104 m3-es élménymedence, hőmérséklete 30 fok
  • pezsgőfürdő, hőmérséklete 36 fok

 

Bővebb Információ